huii..buntuti aq yer?

Gelagat kita yang buat roommate kita benci kita.


Assalamualaikum. Sape antara korang-korang ni yang pernah duduk asrama atau hostel, angkat ketiak cepat ! phewww.. bau tak hengat lahh.. haha.. okei,gurau je. :) "Gelagat Kita Yang Buat Romate Kita Benci Kita" ?? kenapa pulak?bukan selalu orang buat tajuk pasal romate-romate ni camni ke.. "Gelagat Romate Yang buat Kita Benci Dekat Dia" atau.. "Gelagat Romate Yang Buat Kita Rasa Menyampah Dekat Dia" ke.. kan??








Amboi.. sikit-sikit nak kondemm orang je.. nak salahkan orang je.. ape salahnye sekali sekala kita merendah diri jugak,walaupun memang dah rendah atau tak berapa nak rendah macam aku ni haa.. haha.. tak kan tulis blog nak tunjuk kan kebagusann sendiri je.. ye dakk? ape yang aku cakap ni berdasarkan pengalaman aku dan pengalaman kawan-kawan aku jugak lah. okei,lets chekidout.. mane lah tahu terkena kat batang hidung kita sendiri,kan..





1. asal malam je nak bergelap.
udah malam namenye,bergelap lah tak kan nak tidur pun terang kemain. huhu.. bukan ye puan-puan dan tuan-tuan sekalian,maksudnya di sini pukul 8 malam je dah kena tutup lampu kat siling. alkisahnya,masuk je maghrib korang pun tutup suis lampu kat siling dan pasang lampu meja studi.. yang romate terpinga-pinga.. bila ditanya,korang jawab aku tak suka lampu terang-terang waktu belajar.aku suka belajar gelap-gelap.ada cahaya sikit je. sambil korang menjeling tajam. wakluuuuuu.. 2,3 hari boleh tahan lah jugak. kalau satu sem?tak pasal-pasal romate yang tak rabun tu jadi rabun macam kau jugak.





2.bawa member-member lepak dalam bilik lebih 4 jam.
ni kalau member satu course takpe jugak,kalau tak satu course?pun takpe jugak.. tapi berpada-pada laa.. ni romate duk studi korang layan dangdut lah,korea lah lepas tu gosip kemain kuat.. lepas tu buat-buat macam tak kenal je dengan romate. amboii,bangga sangat ke ramai kawan?kalau buat assignment or studi kira bagus la. tapi kalau setakat nak bersukaria je dan romate dah bagi hint nak tidur,siap baca doa,tarik selimut bagai boleh kau dengan kengkawan kau buat derkkk je? tak patut betul.. kalau dapat jenis letak kepala kat bantal terus tidur takpe,dapat yang pantang dengar bunyi je terjaga tu acaneeee?





3.pinjam duit,pinjam duit,pinjam duit tak pulang-pulang dan pinjam lagi. -..-
hoh,becakap pasal pinjam duit,aku pun pernah pinjam duit. tapi takdelah muka tembok arini pinjam 10,esok pinjam lagi 10. tak pulangkan lagi tapi kita pergi lagi pinjam kat romate 50. romate pun muka baik je.. mintak pinjam 100 pun bagi lagi. last-last jadi beribu. kaya lah kau. pulangkan 20 ringgit. esoknya pinjam lagi 200. yang ni tak tahu nak salahkan kita yang meminjam atau romate tu yang bebal sangat. baik sangat. kena pijak pun tak sedar. tapi  bagusla,banyak pahala dia dapat. mulut ternganga pun dapat jugak. tapi korang yang amik kesempatan tu kena ingat,kalau kita mati tak bayar hutang faham-fahamlah roh kita tergantung-gantung di langit nanti. huhu.. takuttttt..





setakat ni amacam?ada tak yang terkena dengan diri kita?renung-renungkan.. kalau takde bagus lah.. tapi lepas ni ada lagi beberapa gelagat yang aku nak updates.. mana tahu gelagat-gelagat yang aku akan kupaskan lepas ni pernah kita-kita buat tapi tak sedar dah menyusahkan romate kita.. huhu.. keep waiting oke dear..? :) enjoy reading.. assalamualaikum.. <3




fahrin,pengantin,perkahwinan,anak. ??



Assalamualaikum.. wuwuwu.. :'( selamat pengantin baru aku ucapkan buat FAHRIN AHMAD.. nampaknye tiada jodoh antara aku dengan dia. redho jela noks. -.-' dari kecik lagi aku minat dia berlakon. sekarang aku dihampakan. tidakkkkk....!!! *amik terung,hunus dada tanda frust. oke,stop. haha.. lagi beberapa hari je lagi tahun 2012 akan meninggalkan kita. dah namenye hujung tahun yang bersamaan cuti sekolah ni ape lagi program yang lazim orang kita buat kalau bukan meraikan pengantin baru,ye dak?sebut pasal perkahwinan,mesti ada suami,ada isteri. kahwin,ialah jambatan yang menghubungkan antara dua buah keluarga. jangan ingat kepentingan keluarga sendiri je,keluarga pasangan kau buat macam halimunan. hempuk sekali,nak?




InshaAllah..seterusnya bakal menimang cahaya mata. seorang,dua orang,dan mungkin berderet. menjadi penyeri dalam keluarga. anak itu rezeki kata orang. dibentuk,dilentur.. sebelum menjadi keras. sebab tu orang melayu kita ada pepatah "hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya" <------ ayat paling popular aku gunakan mase buat karangan BM.terbaikkkk.. hehe.. tapi,tak semua orang bernasib baik dikurniakan anak dengan segera. ada yang menunggu setahun,dua tahun,lima tahun,sepuluh tahun,lima belas tahun.. hanya Allah yang mengetahui sebab musababnya.. usaha,doa,tawakal,redha dan ikhlas,okei? :)




pfftttt~ apakah yang sedang aku cuba sampaikan ni?bagaikan seorang motivator,fadzIZZAH kamsah. atau don danIZZAH?atau mungkin ustazah IZZAHar idrus.. hehe..  dah lama tak menulis,mudah-mudahan masih ada yang setia ternantikan karya hasil jari-jemari aku menari-nari cantek duk adaaa kat keyboard ni. :) harap-harap lepas ni makin banyak aku menaip. InsyaAllah.. :) buat kepuasan diri sendiri,dan juga tatapan para pembaca. acewaaahhhh.. macam ado je?non hado betul lahh.. haha.. :D




hah,alang-alang aku cakap pasal perkahwinan ni,baik aku selitkan sekali gambar abang saudara aku yang baru bernikah pada 8 hb haritu. orangnya hitam manis macam buah manggis. haha.. muhd noor firdaus nama nya. umur 25 tahun. sejak kewujudan aku di dunia ni,boleh dibilang dengan jari berapa kali aku pernah berjumpa dengan dia. ada lah 5,6 kali. orangnya baik. baik dari luar dan InsyaAllah baik juga dari dalam. :) isteri abang daus ni pun cantik,manis,sejuk mata memandang. bagai pinang di belah dua pasangan pengantin ni. mudah-mudahan kekal hingga ke syurga. aminn~






abg daus : aumm.. pandai isteri abg mamam.
isteri : hihi.. malunye..
abg daus : abg pun malu-malu juga ni. sampai tertutup mata abg. hihi.



hahahaha... aku sendiri jadi malu-malu kuceng reka ayat gambar nih. amboi,verangan mat jenin lah tu. hihihi.. >.< takpe,angan-angan tu pun sebahagian dari cita-cita juga kan. langkah awal untuk berusaha. haha. usaha ape kamuuuuuu ni? usaha tangga kejayaan.. gigih nauuuuu :D okei,ckuplah sampai ni dulu. jumpa lagi. Assalamualaikum. <3


#usaha,doa,tawakal,redhadanikhlas#



akibat tinggikan suara, pada bonda. T__T



Assalamualaikum. Hari ni hari selasa dan aku masih berada di rumah sedangkan kawan-kawan aku dah mengADAkan diri diorang dalam kuliah. hehehe..jangan marah,aku cuti bersebab tau. nak tahu sebab apa?jom baca kesahnya..




al kesah~ 2,3 hari ni aku dalam keadaan stress je memanjang. nak dijadikan cerita ahad malam selepas solat isya'aku masuk lah bilik nak cari kain lebih untuk tutup bodi kereta mak aku. mak aku pon kebetulan dalam bilik tengah guna laptop ade la tanya somting kan dimana aku telah menjawab dengan tegas/kasar.aku ni memang garang,tapi tak patutlah aku wat kat mak aku camtu kan. yeapp,dan ofkos lah my mom terasa kat anak dia ni. huhu~ T___T.




maka,tak sampai satu jam lepas tu,tiba-tiba tekak aku berasa sakit. perit. waktu tidur pulak asyik terjaga je. sebab masa telan air liur,bukan tekak je perit,telinga dan kepala aku pun turut sakit. terutamanya telinga sebelah kanan. SUMPAH,aku tak bohong. memang sangat sakit. dan pagi pun aku berasa nak demam. tengok cermin,tekak merah. akhirnya ke hospital lah aku. kat hospital ada kesah lain pulak. biarkan. yang penting aku disahkan kena tonsil. amboii..macam teruk sangat bunyinya. T_T pung pang pung pang.. hehe




maka,setelah balik dari hospital,aku pun menidurkan diri dengan susah payahnya sambil berendam air mata. sakit wo~ dengan demamnya lagi.badan sejuk,kepala panas. tekak macam berapi! makan bubur dengan memaksakan diri. kalau tak,tak dapat nak makan ubat. lepas makan ubat,tidur lagi. bangun,rasa lega sikit. Alhamdulillah.. dan kini,walau belum sembuh sepenuhnya,walau masih merah lagi tekaknya,aku bersyukur padaMu Tuhan.. :') kalau tidak aku diberi penyakit ini,pasti aku akan terus melakukan kesilapan yang sama. Ampuni hambaMu ini,ampuni anakmu ini,mak.. love u mak.. pasni akak tak buat lagi yer. hehe.. <3 u..




sesungguhnya,setiap kesusahan ada nikmat, dan setiap nikmat akan ada kesusahan bagi orang yang berfikir.. maka,sebagai orang Islam sentiasalah kita beringat,berfikiran positif dan berbaik sangka kerana setiap yang berlaku telah dijanjikan oleh Allah ada hikmah disebaliknya. thankz Allah,love u n miss u so much. :') please take good care of my mom. :) <3 <3 <3 ingat taw kekawan,jangan tinggikan suara pada orang tua. ;)



thankz readest. May Allah bless us too. <3 
assalamualaikum.

#setiap kesusahan ada nikmat, dan setiap nikmat akan ada kesusahan


pencari designer blog.



Assalamualaikum.
Hai,selamat pagi..

Yup,aku ingin mencari seseorang yang boleh menolong aku untuk membuat blog baharu,dengan bayaran/upah tertentu yang dimahukan dan dipersetujui bersama.

tujuan blog baharu tu ialah untuk membuka blogshop online.err..sebenarnya boleh je buat sendiri,tapi malas nak mengadap laptop lama-lama.

Jadi,sesiapa yang berminat untuk mengasah bakat atau mencari duit sampingan atau nak topup free ke,atau niat ikhlas ke..ngeee~ haha,boleh lah reply aku eh..

aku bercadang untuk membayar orang yang sudi designer blog baru untuk aku tu dalam rm30. sekiranya mahu lebih atau kurang adalah tertakluk pada perbincangan bersama. chewaahh.. :)

sekian,terimakasih.



Assalamualaikum. Oh,sekejap je cuti ni sampai ke penghujungnya. esok dah kena balik ke asrama yang terCINTA sangat tu. rindu pada kawan-kawan.but thiz sem pasti tak sama. Si dia dah meneruskan semester baru di rembau pulak. ouh,pasti tak sama,pasti tak sama. kalau dulu ke mana-mana je boleh ajak dia teman,terutamanya time urgent. oh oh dan oh. lagi-lagi dah nak puasa ni then raya. kenapa lah course dia tak dua semester di sini? ohhh..tuan pengarah,pliss panggil semua student di rembau tu balik semula ke sungai buloh. plisss~ haha,okei aku dah stat meroyan.



then monday,come to class as usual n lepaking. of corse! cott cett cott cett with friends. and also,new intake students will come register on this monday n hello junior,i'll raging you on thursday. this is special welcome  for ppkp junior. hehehehe (gelak jahat).



dan dengarnye,junior pka akan di-orientasi oleh JPP PKA dari rembau. its really true? if yess,thats mean the five JPP will come from rembau to sg.buloh n thats mean i can meet him -mr.R- cause he is JPP for PKA. :)
syukur.. both of we is jpp. JPP lah sangat. aiiii~ hope he still hold JPP title for this sem. mudah-mudahan. kalau dia ada kat sini this sem kan best boleh buka puasa n terawikh sama-sama. <3 tak ape,its oke. ini yang terbaik. :) thanks guys for reading. love yar.



*jpp is jawatankuasa perwakilan pelatih.



#PKA dan PPKP adalah di bawah lembayung yang sama. peace keyh?smile#



punai.

Assalamualaikum.
rindu nya pada kenangan itu saat memborong makanan dengan si dia. di pasar malam di siang hari di sebuah daerah yang terletak nun jauh di selatan tanah air..




"sedap ke burung punai?" tanyaku sambil mata juling dek ralit makan kepok lekor nan keping.

"burung apa?"
"burung punai"

"burung apa?"
"burung punai" 


"burung apa?"
"burung punai" 

"burung apa?"
"burung punai..!! awak ni kenapa?" *tanyaku dengan muka pelik sambil ralit mengunyah kepok lekornye.


"last-last,burung apa wak?" dengan sengih kerang busuknya. *cisss~
"BURUNG PUNN... eh,burung puyuh laaaa..."

wakakakakaka.. okei serius aku malu sangat-sangat!dengan volume lontaran suara aku yang kuat masa tu,tak hairan lah orang keliling pandang semacam. arggghhh tidak. u drop my waterface la syg! :p dengan begitu semangatnye aku menjawab 'burung punai'.. arghhh.. memalukan. awak pun sengaja jer tanya banyak kali kan?ingat ni iklan hari raya petronas kat tv tu ke? tak pasal-pasal saya telah diperbudak-budakkan oleh awak. rase nak cubit-cubitan je. hmmmm..


thankz oll sudi bace sedikit cebisan kenangan i nih~ syg u ollz.. k bhaii~ *okei sumpah aku gedik! 





macam ni la ghupe burung punai puyuh yang dia beli tu.. sedap..





auww~ sedapnye ollz.. berempah lagi tuww~ nyumm nyumm*okei,saya gedik lagi.





Assalamualaikum. jumpa lagi. :) p/s:rindu kamu encik syg!






kek cokelat kukus.


Assalamualaikum. huhu.. lamanya aku tak menaip. Al-maklum lah kesibukan dan kemalasan yang melebihi ketinggian gunung Everest.haha.. tak payahla bagi introduction panjang-panjang ek,terus jelah ke perincian yang sebenar-benarnye. lagipun hari dah malam,esok pagi nak bangun awal, ouh yeahh i have trip to kelantan. first time,ahakss.. :) meh dekat-dekat, rapat-rapat,jemput tengok gambar yang bakal dipersembahkan di bawah ini. taraaa~




kek cokelat kukus yang lembut dan gebu tapi sedikit pahit topingnye. :p





sedap tak?menggairahkan tak?wahahei~ bahasa apakah yang telah aku gunakan? hehe.. okei,now i'll tell u how to make the chocolate kukus cake. *haram jadah la broken inggeris aku pakai ni,janji makcik pakcik sekalian faham sudah la kan~ ;)


Bahan-bahan
1.Tepung gandum  -> 2 cawan
2.Serbuk koko  -> 1 cawan
3.Baking powder  -> 1 camca
4.Soda bikarbonat   -> 1 camca
5.Gula castor  -> 1 cawan
6.Susu pekat manis  -> 1 cawan
7.Minyak masak  -> 1 cawan
8.Telur ayam  -> 2 biji
9.Air panas mendidih  -> 1 cawan


Arahan ringkas
1. Ayak bahan 1,2,3,dan 4 bersama dalam satu loyang atau mangkuk besar atau besen ikut sukahati korang waima baldi pun boleh. Kemudian masukkan bahan 5 iaitu gula kastor yerr..
2. Blander bersama bahan 6,7 dan 8 lebih kurang 10 minit. Jangan blander direct je non-stop takut hangit nanti okeiii mak enonn.Setelah itu campurkan dengan bahan yang telah diayak tadi.Kacau hingga sebati.
3. Masukkan pula air panas yang mendidih tadi dan kacau lagi dan lagi dan lagi.
4. Akhir sekali boolehla masukkan adunan ke dalam loyang dan dikukus selama 45 minit. Lebih afdal jika loyang anda berukuran 10" x 10".




emm emm nyummy~ jilat bibir temngok gamba ni. ahakss..




okeilah,sampai disini dulu. salam sayang untuk korang semua.selamat berhujung minggu dan rajin-rajinkan diri cuba resepi yang aku kongsikan ni. tak rugi,untuk isteri-isteri tu,rajin-rajinkan diri buat dan bagi suami makan,insyaAllah makin terpikat,makin sayang. salam semanis kurma..haha~ *what the aku nihh?



Assalamualaikum. love, <3

time nak final,time tu nak contest.



Assalamualaikum. erhh~ tak tahu nak tulis ape. rase ringan je jari ni nak menaip luahan tentang hubungan dengan dia. tapi tak boleh. jadi, kena lah tahan. so kay.. :) ape khabar readers? ada baik tak? sekarang ni musim penyakit tiga serangkai. demam, batuk, selsema. Alhamdulillah.. aku pun baru baik demam. dah nak stat batuk pulak. terasa gatal je tekak ni. rase panas. hidung pun duk keluar hingus je. ahha,jadi yang belum dihidap penyakit ni,jaga kesihatan taw. yang sakit pulak,jangan merungut,ini kan sebahagian kecil ujian dari Tuhan. :)





lagi beberapa minggu je aku akan menduduki final exam. okey~ siyes takde persediaan langsung. huhuk.. sedih.. tak tahu kenapa payah sangat diri ni nak stadi. dalam kelas memang muka ni je lah yang selalu tidur. hahaks.. yang aku geram nih, kenapa masa ni lah baru aktiviti aktiviti kolej kian melambak?time time nak final exam pulak tu. tak masuk,kena denda lah. yang rugi kalau bakat tersia sia. heee.. cubalah cari timing yang sesuai sikit nak buat talent night dan sebagainya nih. okei,stop merungut. cuma nak share.. isnin malam 16hb april,aku join pertandingan koir. jadi seminggu dua ni sibuk berlatih la sampai sakit tekak. sampai pelajaran pun terabai. ceytttt~ alasan semata mata. hendak seribu daya,tak hendak seribu dalih,kan? hehe..





dalam minggu yang sama juga aku menjadi peserta pertandingan tilawah al-Quran.Mudah mudahan tak terlalu nerves,suara okei dan dapat mengaji dengan tenang dan baik. mudah-mudahan.. dah lama sangat tak masuk pertandingan tilawah. heeee >.< dan hari khamis 26 hb april pula aku akan bertanding dalam pertandingan pantun peringkat akhir di auditorium kolej. wahhh.. gembira. syukur sangat atas rezeki ni. terima kasih Tuhan. Pasukan pantun aku akan bertemu pasukan pantun dari kelas Al-Hambali. Mudahan berjalan dengan lancar semuanya.dah planning awal dah nih nak pakai baju ape masa pertandingan akhir tu. hehe. syukur.. syukur.. :') 





okeilah. sampai sini dulu. tekak makin gatal. batuk mula kedengaran.bye..Assalamualaikum. <3



cuci mata cuci perut je.


Assalamualaikum. Entri kali ini tak nak cakap banyak. sungguh,tak tipu. kalau sebelum ni siap bagi resepi bagai  (meh klik sini)  kali ni just nak tunjuk antara lauk yang aku masak untuk cuti ni. :)




ikan keli goreng cili padi. pedas pedas manis. :) uhmm.. hihi




taugeh dan kucai masak kicap air. p/s : taugeh bukan feveret aku. erkkk




gulai ayam yang berlemak lemak. mak aiiii~



okeh,itu saja. cekedout dulu. Assalamualaikum.. :)


resepi tomyam suka sukiku ;)



Assalamualaikum. yeahh.. hari isnin yang indah sebab tak perlu ke kelas dan dapat bangkit pukul 11 pagi. cuti midsem seminggu woii. Hohoho.. bertambah indah apabila kerja menyidai kain telah dilaksanakan oleh abang sulung. hehe. meseyh, meseyh.. ;) jadi tugas yang tinggal adelah masak nasi dan tomyam. maka tanpa mandi dan tanpa ragu ragu lagi, aku menuju ke peti ais untuk melihat ape yang ada. ouh, ade sayur carrot dengan kubis je? hum... tak meriah lah tomyam aku camni. jagung kecik dengan kubis bunga takde lah pulak.. TOMATO pun takde? chaiss~ kecewa dibuatnye. humm..





resepi tomyam sesuka hati aku. :

bawang merah, bawang putih.
serai 2,3 batang.
cili beberapa biji.

ayam yang telah dipotong kecil.
udang sais besar/sederhana.
lobak merah yang dipotong bulat/serong.
kubis bunga dan sebagainye yang bernama sayur. 

beberapa helai daun limau purut.
air asam jawa.
2 kiub perencah tomyam.


cara-cara memasak :

tumis bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk dengan lesung batu. tak kan dengan tangan pulak,kan?hehe.. dah naik bau tu,masukkan kiub tomyam. goreng goreng sikit,masukkan serai. then,masukkan ayam dulu supaya ayam tu masak luar dan dalam. hahaha. dalam 4,5 minit masukkan air.agak agak dalam 4 cawan. hohoho.. aku ni hantu kuah sup jadi kenalah lebih sikit. masukkan air asam secukup rasa,dan sayur sayuran. letak sayur yang keras dulu. lepas tu boleh lah bubuh udang, bubuh cili.tunggu sampai menggelegak.lain orang lain cita rasanya. ada yang suka masam lebih, ada yang suka pedas lebih. ada yang suka sayur banyak, ada yang suka sotonglah,ketam lah.macam macam hal.. hohoho.





mana yang nak masam lagi,tambahlah perahan asam limau. kalau takde jugak,letak asam keping pun boleh. kalau takde jugak,letak je lah air peluh korang. kikikiki~ melawak je. nak pedas lagi letaklah cili padi. alrite?tapi kalau ada gastrik macam aku ni, jangan carik pasal lah. tapi selera masing masing ye tak? bedal je.. janji puas. slurppp.. sementara tunggu tomyam masak tu boleh lah kita masak nasi dulu sambil membasuh pinggan mangkuk yang penuh di singki yer tuan tuan dan puan puannnn. nak membasuh baju pun boleh. hehe.. lepas da siap boleh la hidangkan kat atas meja makan sambil menadah telinga dengar kritikan kritikan dari tukang rasa. kalau banyak sangat komennye,tonyoh je cili padi tu.





eh jap jap,setakat cakap je.. modal sembang bolehlah.. okei okei nak tunjuk bukti lah ni mak enon oi.. jap eh nak upload gambar tomyam hasil air tangan aku tadi. taraaa~




dap nyer~ dap nyer~








nyumm nyumm ! :)




ngeee~ camne? lulus tak? lulus lah kan.. adik dengan mak aku cakap sedap. yang sebenarnya aku sendiri tak makan lagi walaupun hari dah masuk maghrib. hoho.. sebabnya aku ni kalau masak sendiri memang aku tak kan makan.. kena tunggu beberapa jam baru aku makan masakan aku sendiri. penyakit ke ape?okei lah.. lapa sangat dah ni. nak pergi makan lah. nak panaskan tomyam ni kaw kaw,pastu curah kuah dia sampai banjir dalam pinggan. uhmm uhmm sedapnya. im lovin it! hehe..




dia : dah mandi belum?
aku : belummm.. saya baru lepas masak.
dia : ae?masak ape?mesti sedap sebab tak mandi lagikan?hahahaha *kureng asam je dia ni ouh.
aku : tomyam ayam dgn udang.
dia : sedap. nak sikittt..
aku : sikit je?camtu saya bagi awak bawang jelah.
dia : kalau saya yang masak,saya bagi awak kuah je.hahaha..



banyak betul hahahaha awak kan pakcik?eee~ geram. err.. stori diatas telah di edit supaya tiada yang muntah kuning,biru,hijau dan sebagainya tatkala membaca perbualan kami. hehe.okei,mintak izin nak mengisi perut dulu. adios~




thanks sudi baca. :) Assalamualaikum.



kek pelangi kek belang.



Assalamualaikum.. yuhuu.. salam Maulidur Rasul buat semua umat Islam.. :) baiklah kali ni aku nak ajar korang resepi kek pelangi atau kek belang. perghh.. da macam rancangan masak memasak lah pulak. ahakss.. sebab ape aku pilih kek pelangi ni untuk dimasukkan dalam blog? sebab aku expert buat kek ni. ahakk poyo amat pulak. ngeee~ sebenarnye kalau bab kek memang kek pelangi ni lah paling aku pandai dan selalu buat. jadi,tak salah nak share dengan pembaca sekalian,kan? :)




Bahan-bahan

2 cawan marjerin.
2 cawan gula kisar halus.
3 cawan tepung gandum (digoreng tanpa minyak).
5 biji telur ayam.
1/2 cawan susu ideal.
secamca baking powder.

*tepung tu kita goreng tanpa minyak dulu sebab nak bagi dia ringan. bukan ringan-ringan taw. hehe.

*susu tu ikut suka. nak pakai susu krim ke tepung ke,boleh je. janji campur air dan gaul sikit,okei. :)




Cara-cara.

pukul marjerin dengan gula halus hingga kembang dalam mangkuk. bila dah kembang dan warna dia nampak macam putih krim tu, masukkan telur + baking powder dan susu. teruskan mengacau,okei. kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit,gaulkan rata. bahagikan adunan kepada tiga bahagian iaitu masukkan dalam mangkuk berlainan. kalau macam saya, satu bahagian saya buat warna hijau, satu bahagian saya buat warna merah, dan satu lagi warna asal kek tu. lepas tu masukkan dalam loyang pembakar secara berselang seli. :) bakar dalam suhu 180 - 200 degree okei. :)










amacam? okei tak? sedapnya.. nyumm nyumm !!





hihi.. sambil tunggu kek siap, sempat lagi updates entri ni. *nak menunjuk yang dia baru lepas buat kek lettewww~ haip haipp.. tak moh mengata eh. hehe. ape salahnya sambil tunggu kek siap, layan blog dulu. nanti aku upload gamba kek pelangi yang da siap tu eh? errr.. sebenarnya kek pelangi ke kek belang? mana-mana pun boleh.. sama je. janji dia warna warni. hehe. eh eh.. macam ada bau something la korang. bau hangit je ni.. kek hangit ke atau  korang yang bau hangit ni? ahak.. psss psss~ gua chow dulu lah eh.






selamat berpraktikal dan selamat berhujung minggu tau. 






Assalamualaikum. sayang u olls. >.<


gua nak pigi mandi dulu. :p





cinta semusim. mengaku jelah itu memang korang.



Assalamualaikum. woahh. lama dah tak menaip. sihat? humm.. seronok nya dapat cuti 4 hari. tapi hati pedih sikitlah sebab kena dengar bebelan nenek aku kat rumah ni.. haii~~ CINTA SEMUSIM ? apakah? tajuk nak jiwa-jiwa je kan? hehe. layan kan je lah eh u olls.. 






sekarang ni mesti ramai yang tengah bercinta,kan. aku suppose entri aku kali ni untuk budak budak remaja macam aku lah. :) yang masih bergelar seorang student. TAK PERNAH bercinta..? iya ke?siyes ni..? *sambil mata mencerun pandang korang. hehe. tapi aku yakin daripada 10 orang pembaca blog aku, 8 daripadanya mesti pernah bercinta. kan?kan? tak kira lah korang budak sekolah ke, kolej ke, universiti ke, kerja ke, penganggur ke, mesti ada pengalaman punya. wiwiwiwiiiii~ budak sekolah rendah pun ade yang bercinta weiii~







kalau tak pernah bercinta pun, mesti korang pernah suka seseorang,kan?tak kisah la dah lama ke, 10 tahun lepas ke, atau mungkin sekarang ni korang tengah feeling feeling in love kut?haha.. tu kenapa pulak senyum senyum tu? ingat lawa? dah macam kerang busuk pulak aku tengok. hehe.. jadi aku nak tanya lah pada korang yang sedang bercinta ni, adakah si dia tu masih orang yang sama, masihkah pasangan korang yang korang bercinta dua or tiga tahun lepas?kalau masih orang yang sama, tahniah. korang bukanlah termasuk dalam pasangan cinta semusim ni. nak tips boleh? hehe






as korang pun tahu, (tak tahu pun takpe,kita belajar sama sama) kita ada EMPAT musim. musim bunga, musim panas, musim luruh dan musim sejuk.tapi kita kat Malaysia ni selalu duk sebut sebut musim buah kan. camne tu? kenapa tak termasuk dalam buku teks geografi tingkatan dua dulu,eh?konpius aku. mungkin kementerian pendidikan boleh pertimbangkan. hehe. oke,aku mengarut je. -.-






berdasarkan pengalaman dan juga kisah cinta orang lain, aku percaya cinta kita budak budak remaja ni cuma cinta semusim  je. mula-mula berkenalan, berkawan semua bagai, then couple. masa couple, orang tu lah the best, orang tu lah paling cantik, paling baik, paling the boomm. tapi tak lama mana, mesti putus. couple, putus, couple, putus tu memang lumrah lah. akal tak matang lagi. tak kira lah budak sekolah ke, budak u ke, kolej ke.. aku pun tak terkecuali la. tettt~ couple 5,6 bulan putus ahh.  ade sekali tu berteman tapi mesra setahun, pastu berpisah arr.. haha.









macam musim bunga lah. mula mula keluarkan putik,keluarkan pucuk. baru berkenalan kiranye. tiba masa, keluarlah bunga yang indah dan cantik. kembang mekar dan harum je. berwarna warni menawan hati. ni dah boleh diumpamakan macam saat saat sedang bercinta lah. hehe.. pandai pandai je aku. kalau boleh semua pasangan tak nak musim bunga ni berakhir. yelah, sebab indah,kan.. masa ni muka berseri seri je. orang kata dalam hati ada taman. hehe.. tapi  jangan lupa, lepas musim bunga, musim luruh pula akan menyusul. daun daun dan bunga yang indah tu akan mula layu dan akhirnya gugur ke tanah. sama lah macam pasangan bercinta ni. mana yang tak bertahan tu, akan terputus di tengah jalan. 







alkesahnya malam tadi aku duk blog walking, tengok ramai kawan aku yang sedang patah hati, yang baru lepas clash. mak aku pun sama duk blog walking whoii. dia komen : "biasalah cinta semusim.. tak kekal lama. tiap satu sem bercinta dengan orang lain" aiyakk~ agak terasa di situ. haha. ape tak nye, dulu aku pernah kapel dan tahan satu sem je. haha.. aku pikir pikir betul jugak cakap mak aku tu. macam kawan baik aku, tiga sem aku kenal dia, 3 kali dia cople n putus. huhu.. kesian. tapi dia yang sanggup macam tu. kalau tak sanggup hadapi kecewa dan perit nya putus cinta, jangan bercinta..!







apepun, cinta semusim ni memang tak lari dari kita remaja remaja ni. memang perit bila cinta yang diharapkan tak kesampaian. sakit lagi bila luka di hati tu ditambah cuka. sedikit sebanyak akan meninggalkan parut,kan? tapi percayalah, mesti ada hikmahnya. banyak lagi insan lain di muka bumi ni, bukan dia seorang je. kadang kadang kita akan dapat pasangan yang salah dulu sebelum kita dapat pasangan yang tepat. kenapa dapat pasangan yang salah dulu?kenapa tak dipermudahkan? sebabnye.. Tuhan nak kita pelajari sesuatu,sayang. dan percayalah. andai dia memang jodoh kita, dia akan kembali pada kita. ingat, cinta ni macam musim juga. seperti musim bunga. walaupun musim bunga akan berakhir, dia akan kembali semula pada tahun hadapan. jadi, kalau ada jodoh, adalah.. :) jangan bimbang ya sayang?







*adakah aku mengharapkan jodoh aku dengan ex-lama kembali semula? --> NONSENSE ! tak hingin aku. :))))) hahaha.





okeilah, aku berundur diri dulu. thankz for reading. :) mana silap dan salah tu, harap di maafkan. :)
bhaii. sayang korang! muahh sikit. heee >.<




assalamualaikum.






blogger malas menulis?

okei,hari dah malam. dah tiga hari cuti. tapi tak sempat nak updates entri. sampai je rumah,esoknya terus balik kampung. hari ni dah isnin. esok selasa. sempat ke aku nak sediakan kelengkapan balik kolej? ahhh... kusut.. menaip pun macam takde feel. rabu lak akan menyusul. petangnya balik ke asrama. kelas dua hari khamis,jumaat then cuti dua hari lagi. trenggggg~ trengggg~ tibe tibe lak tesenyum sorang sorang. apekehal? heheh.. seronoknye cuti lagi.  :) boleh lepak lepak atas katil. atau berjotting. :D hihik





takde ape pun isu yang baru yang ingin ditulis. mungkin sebab mengantuk. atau keletihan. atau.. mungkin hati tiada disini. dicuri kah? hehek.. *malu sendiri. >.<





ahha.. sempena hari ni hari tahun baru cina, aku nak kongsi citer sikitlah yang aku pun makan besar gak arini. makan nasi kerabu. kat kampung. siyess sedap weiii~ Mak Cho aku buat kan. thankz Mak Cho dan para pembantunye. hehe. tahun depan boleh arr masuk Master Cheff dah. kehkehkeh. dan sebelum pulang tu, merasa jugaklah angpau. atuk aku bagi rm10. manyak syiokk woo sebab dia warna merah. rase macam aku ni ade atuk chinese pulak. kehkehkeh. gerenti kena sekeh kalau atuk aku tahu.





sebabnyeee.. atuk aku gelap kot. TAPI dia hensem taw. manis jee. siyes nih, tak tipu.. dia pandai wat lawak. dia kalau bab menganjeng memang bagi kat dia. ayat dia pedas tu pedas tapi rase nak tegelak tu mesti ade. kira hebatlah kalau berkias kias tu. nak tergelak sokmo walaupun muka dah merah padam menahan malu dan bengang. tapi kadang-kadang buat buat gelak jee.. hehehe.. jap jap, tadi aku sempat gak snap gambar dgn atuk aku. tengok ehh..





atototototo~ shuwettt :D




amacam? ade stok stok muka keluarga bahagia tak?ke aku ada gaya isteri muda? hahaha. mapuh kena kejar dgn opah aku. tapi tadi semua pakat gelak woii lagi lagi opah aku bila aku ckap aku macam isteri muda atuk jerr. sempoii lah opah,kan?ko hado?? hehe..





calon ibu misali. kehkeh





p/s~ kalau tengok kan gambar orang sebelah aku ni,dah macam merangkap madu aku lah pulak yer? huahaha.. hebat tok ijadd nih. ramai peminat. hehe. ni cousin aku. beloved cousin. baru perasan yang aku tak pernah mention pasal dia sebelum nih kat blog. hehe. maap yer. ni dah siap enterprem lagi gamba kau. suka tak? suka tak? hehe.. dia ni cantik. tapi dia suka cakap dia tak cantik. kemonn lah. apepun, aku syg ko !





wah wah wah..
kemain lah aku ni,kan. mula mula macam takde mood je nak menaip. kemain lagi macam lembik jer. tak tahu nak menaip ape. sekali dah taip, meluncur laju pulak ayatnye. hehe. thats why lah  blog nih blog
tari jariku di papan kekunci. sesuai tak? hihik. auw~ shamed lah saya! >.<






hum.. okeilah sampai sini dulu. kalau ade readers yg baca blog cik tari nih, harap-harap korang semua sihat. yang sakit jaga diri,tau. Alhamdulillah,aku pun baru je baik dari demam. tapi tak bermaksud yang kita boleh leka dan bangga diri sebab orang lain sakit kita tak sakit sakit. ingat,roda itu kan sentiasa berpusing. :)






okeiii~ salam sayang semuanya.
Assalamualaikum.. :)



#hargaisenangsebelumpayah#
#hargaipayahsebelumparah#


JKO.

Assalamualaikum. hiii. :) *sambil senyum sorang-sorang.
Esok bermulalah tugas aku sebagai seorang JKO. JKO tu ape? JKO tu maksudnya ialah Jawatankuasa Orientasi. di pusat pengajian lain aku pasti yang JKO ni lebih dikenali sebagai FASILITATOR@fasi, kan? aku dulu pun masa baru masuk kolej ni macam blurr je bila dorang duk sebut JKO nih. dan kecelaruan semakin melanda bila pensyarah dipanggil fasi. hehe. siyess aku keliru.



maklumlah lain padang, lain belalangnya, kan? hee.. nak jadi seorang JKO di kolej ni kena lalui sesi temuduga. Aku sangat excited okeii masa interview tuh. dan Alhamdulillah, aku terpilih. tapi, bila dah duduk rumah lama sangat sebab cuti sem, perasaan nak jadi JKO ni macam lenyap je. LEMAU. masih dalam mood cuti-cuti Malaysia sebenarnya. ;)



dah tiga hari meeting siang malam, dari 30 hb disember 2011 , sampai 2hb januari 2012, dan esok 3 hb Januari 2012, bermulalah tugas aku dan rakan-rakan. mujur, perasaan excited aku dah datang balik. :))) *hihihihi.. siaplah kau adik adik juniorrrrr... !! *ke aku yang akan disiapkan? hehek..




kemain seluar masuk dalam stoking youu~





with ain. kitorang kenal dari dalam fesbuk lagi. haha. xD
*mata aku pulak TAK macam POLAR BEAR,kann??






kenangan nihh. :)




perghh.. ni semua gambar aku masa orientasi sem lepas. kemain hijau warna topi sedondon dengan baju. jko nya garang-garang belaka. belom orientasi dengan JPP lagi kaki aku dah kejang. -.-'


sesi januari 2012 ni pulak? wait n see je lahh.
dengar kata baju diorang sama dengan kitorang. warna hijau. ehh, recycle ke ape nih??
HAHAHA :D

okeii. salam perkenalan junior semua.

Bye. Assalamualaikum.

#juniordisayangiseniordihormati#









kisah tahun baru, dan kawan lama.

Assalamualaikum. :) 1.1.2012.
Selamat menempuhi tahun 2012. ada yang sambut? korang sambut kat mana? dataran? rempitan?  tengok pertunjukan bunga api? kalau aku sebelum ni tengok bunga api dekat dalam TV atau belakang rumah je. sebab ada macha-macha yang main mercun dan bunga api. Fiuuuu~~ POMM ! hehe. humm. malam tadi, habis je meeting JKO, aku pun baliklah bilik. tak sangka tiba-tiba ada panggilan telefon dari kawan aku. teragak jugak nak angkat ke tak. *aku memang selalu begini bila ada orang kol.


dan aku angkat jugak akhirnya. :) siyess aku pon rindu nak borak dengan kau, MAH. dari pukul 11 kita borak hampir ke pukul 12. bila kredit kau habis, kau kol lagi lepas pukul 12. thankz. aku terharu juga sebab kau tak lupakan aku. dan aku terfikir kenapa kau tak kol girlfriend kau agaknya. hum.. not my business. agaknya MAH kol aku pun sebab girlfriend dia bizi kut. HAHA. takpe, atleast aku jadi pilihan nom dua utk dia kol after gf dia,kan? :) banyak yang kami borakkan. thankz MAH. aku sentiasa rasa selesa dengan kau.


tapi nampaknya keselesaan kita lebih sesuai sebagai kawan,kan? walau sejauh mana aku pergi, sejauh mana aku berlari, dan walau sejauh mana kau terbang, sejauh mana kau melayang.. aku berharap dalam hati kita, dalam ingatan kita, masing-masing tak lupakan each other. :') humm.. seronok lah juga sebab kita sambut new year 2012 ni sama-sama dalam telefon. kau cakap kau nampak bulan, nampak bintang. tapi aku tak nampak.


kau kata bulan ada disebelah barat. aku pandang sebelah barat, ahh ada bangunan senior sem 4. terhalang walaupun aku berada di tingkat 5. mungkin ada awan yang menutupi.dan kita sama-sama melihat pertunjukan bunga api di tempat yang berbeza. walaupun bunyik berdentum dentam, aku tak nampak bunga api dengan jelas. tapi aku nampak di kaki langit kelihatan cerah. :) dan.. walaupun aku tak nampak bintang, tapi aku tidur atas bintang. sebab cadar dan comforter aku ada bintang-bintang. :')




:') bff...



thankz sayang. even kau ada girlfriend, kau tak lupakan aku. dan aku akan terus anggap kau lah kawan dan abang aku yang terbaik. thankz sebab dapat sambut new year sesama. haha. apelah,ajak aku jerit sama-sama? aku malu ahh. tapi last2 aku jerit jugak SELAMAT TAHUN BARU dekat guard yang meronda kat bawah. nasib baik pakcik tu sporting. :) dan kau pun ketawa senang. *aku malu nak jerit dengan kau. if sorang2 xpe. :)


#ketawamumenyenangkanhatiku#


wish all of u my reades, n me also, be better than before. 


thankz. Assalamualaikum.